آن چه را که در مورد برنج معطر باید بدانید : برنج معطر یکی از انواع اصلی برنج است این نوع برنج دانه متوسط و بلند دارد و به دلیل داشتن عطر و طعم اش شناخته شده است. بسیاری از گونه های برنج های ایرانی عطر و کیفیت پخت و پز عالی دارند. اما متأسفانه، به نوعی مورد توجه دانشمندان و بازرگانان برنج از جمله صادرکنندگان قرار نگرفته اند و در بین برنج های معطر، باسماتی شهرت یافته است. و تنها تعداد معدودی از برنج های معطر ایرانی در بازار بین المللی معامله می شود.
آن چه را که در مورد برنج معطر باید بدانید
در واقع، در دسترس بودن جدیدترین ابزارهای بیوتکنولوژیکی جدید در برنج معطر باعث تولید برنج های با کیفیت بهتر شده است. علاوه بر این جنبه های مدیریت آفات و بیماری را می توان از طریق فن آوری مدیریت آفات سازگار با محیط زیست مورد مراقبت قرار داد. بنابراین، آنچه مورد نیاز است این است که نهادهای تحقیقاتی کشاورزی باید پروژه هایی در زمینه حفظ و بهبود برنجهای معطر تهیه کنند و سازمان هایی مانند APEDA باید راه های ارائه آنها به بازار را کشف و ترویج کنند.
کشت برنج معطر ایرانی و غیر باسماتی بسیار محدود است و کشاورزان آنها را برای مصرف خود یا برای موارد خاص استفاده می کنند. یکی از عواملی که باسماتی را از سایر برنج های معطر جدا می کند دانه های بلند آن است. برنج های معطر ایرانی معمولاً دارای دانه متوسط و کوتاه هستند اما پس از آن، از برنج های معطر دانه بلند تنها برای موارد تبلیغاتی و خرید بیشتر در بازارهای جهانی در نظر گرفته می شده است و هیچ ارجح طبیعی در طول دانه ندارد. در عین حال تقاضا برای برنج های معطر دانه متوسط و کوتاه به مراتب بیشتر از انواع دانه بلند است.
چرا برنج های ایرانی و سایر انواع دانه بلند معطرتر هستند؟
هر دو برنج ایرانی و برنج باسماتی در یک چیز خاص هستند و آن عطرشان است. درسته هر دوی برنج ها ویژگی های متمایز به خود دارند اما این مورد به لطف ترکیبی به نام ۲-استیل-۱-پیرولین است. این ترکیب در چند غذا، یعنی نان سفید و ادویه جنوب شرقی آسیا پیدا شده است و در هر دو برنج های معطر ایرانی و باسماتی یافت می شود. این ترکیب بسیار معطر است و زمانی که هر دو برنج پخته شود، این بوها آزاد می شوند.
در واقع تعداد زيادي از ترکيبات شيميايي باعث بروز عطر برنج می شوند. لايههاي سطحي دانه برنج در تشکيل عطر آن نقش مهمي برعهده دارد. ترکيباتي که در عطر دخالت دارند ممکن است از يک رقم به رقم ديگر متفاوت باشد
منشا و تنوع ژنتیکی گونه های برنج معطر
عطر یک ویژگی مهم کیفی در برنج است و یک عامل تعیین کننده ارزش بازار آن می باشد. در بین گروه های مختلف، انواع برنج معطر “باسماتی” از شبه قاره هند جایگاه نخست را در بازار بین المللی دارند. علاوه بر این، تعداد زیادی از انواع برنج معطر دانه کوتاه تولید شده توسط کشاورزان ایرانی که عطر و طعم بی نظیری دارند. تاکنون مورد استفاده تجاری قرار نگرفته اند. منشأ و تکامل انواع برنجهای معطر با استفاده از ابزارهای ژنومی کشف می شود.
به نظر می رسد ژن معطر در گروه معطر گونه های برنج منشاء دیرینه ای دارند. با وجود بیش از دویست ترکیب موجود در دانه های برنج، ترکیب اصلی عطر موجود در همه انواع آنها یکی است. با این حال، در نوع و شدت رایحه تفاوت های قابل توجهی وجود دارد که نشان دهنده ترکیبات شیمیایی اضافی در نسبت های مختلف آنها است. مطالعاتی انجام شده است تا ژنتیک عطر برنج و نقشه برداری ژن ها یا مکان های کمی صفت (QTL) کنترل بیان عطر انجام شود. یافتن جزئیات عطر برنج و درک تفاوت نوع، شدت و پایداری آن نیاز به استفاده از رویکردهای پیشرفته ژنومی و متابولیک است. همچنین لازم است تولید و بازاریابی انواع برنجهای معطر دانه کوتاه بهبود یابد.
روش تشخیص برنج معطر چگونه است؟
يک روش سادهتر با دقت بيشتر از آن نيز توسط محققان مورد استفاده قرار ميگيرد که عبارت است از: افزودن محلول 7/1 درصد پتاس به دوگرم برنج قهوهاي وجوشانيدن آن به مدت 10 دقيقه و سپس بوييدن بخاري که از دهانه لوله خارج مي گرددو مقايسه با شاهدهاي عطري و غيرعطري. از برنج طارم و برنج عنبربو که رقم هاي عطري می باشند و برنج خزر و سپيدرود که فاقد عطرمي باشند ميیتوان به عنوان شاهد استفاده نمود.
مدت زمان جوشانيدن از 10 تا 20 دقيقه متغيرمي باشد. برخي از آزمايشگاه ها قبل از تخمين عطر برنج، اين مخلوط را به مدت 5 دقيقه در 40 تا 50 درجه سانتيگراد گرم ميکنند و سپس مدت 10 دقيقه ميجوشانند. ارقام مختلف برنج از نظر عطر به صورت فاقد عطر، ضعيف، معمولي و قوي طبقهبندي ميگردند.
برنج طارم، برنجی معطر و دانه کوچک است و دارای عطر و کیفیت پخت و پز بسیار برتری از باسماتی است. این برنج بیش از ۲۰۰ درصد از مصرف جهانی را دارد و از این نظر از باسماتی پیشی گرفته است. به همین ترتیب، دارای عطر و بوی قوی و شدیدی است. اگرچه برخی از این برنجهای معطر قرنهاست که پرورش یافته اند اما هنوز هیچ تلاشی برای فهرست کردن آنها به صورت بین المل صورت نگرفته است. تنوع در برنج های معطر از اهمیت بالایی برخوردار است ومهمتر از همه، حقوق استقلال کشورها در مورد این برنجها بسیار ارزشمند و تحت رژیم حقوق مالکیت معنوی سازمان تجارت جهانی است نکته قابل توجه در مورد برنج های معطر، خصوصیات کیفی این برنج ها، شیوه های مدیریت برای کشت آنها، تأثیر عوامل محیطی و مکانی خاص بر کیفیت آنها و کارهای علمی در صورت وجود بر روی آنها باید به بهترین نحو صورت بگیرد.
برنج عنبر بو از انواع برنج های معطر ایرانی
شاید تصور کنید که برنج فقط در استان های شمال کشور کاشته می شود. اما برنج علاوه بر استان های شمالی کشور در استان های دیگر هم کاشته می شود. اما جالب است بدانید خوزستان سومین استان از نظر کاشت برنج است و سالانه بیش از 180 هزار تن برنج از زمین های این استان برداشت می شود. این برنج خریداران بسیاری دارد و دلیل آن را هم می توان قیمت مناسب و عطر خوب آن دانست. برنج های عنبر بو به برنج های دانه کوتاه و خوش بو مشهور هستند. این برنج از نظر پخت بسیار سبک بوده و معده را اذیت نمی کند و به هر دو نوع کته و آبکشی می تواند پخته شود. این برنج دارای طبعی گرم است و دارای مواد معدنی نظیر فیبر و ویتامین B و E است.
چطور برنج را معطر کنیم؟
این دستورالعمل ساده برای برنج های معطر و غیر معطر عالی است و طعم متفاوتی به آن می بخشد.
- برنج شسته شده (حدود ۱/۳ فنجان برای هر نفر)
- ۴-۵ عدد هل
- ۲-۳ عدد میخک
- آب سرد (حدود ۱/۲/۲ برابر مقدار برنج)
- یک عدد چوب دارچین
دستورالعمل آماده سازی برنج معطر : برنج، هل، میخک، چوب دارچین و آب را در قابلمه ای ریخته و بگذارید تا جوش بیاید. برخلاف دستورالعمل هایی که معمولاً در مورد پخت و پز برنج گفته شده، درب قابلمه را قرار ندهید پس از جوش آمدن، حرارت را کم کنید و به مدت ۷ دقیقه پخته شود. سپس درب آن را بگذارید و بگذارید ۸ دقیقه دیگر بپزد. حال حرارت را خاموش کرده و بگذارید برنج به مدت ۱۵ دقیقه خنک شود. اگر مدتهاست که به دنبال برنج معطر با قیمتی مناسب هستید. می توانید با خیال راحت و آنلاین انواع برنج های معطر آرتا رحیمی را بررسی و خریداری کنید.
دیگران نیز این مطالب را خوانده اند …
- چه میزان در هفته برنج مصرف کنیم تا چاق نشویم؟
- معایب استفاده از برنج پخته شده مانده
- قد کشیدن برنج مهمتر است یا عطر و طعم؟
برنج ایرانی مرغوب را از کجا بخریم؟
با توجه به اینکه دلالان این حرفه بسیار زیاد شده اند و برای افزایش فروش برنج مرغوب و با کیفیت را با نمونه پایین تر ترکیب می کنند و قیمت برنج را پایین تر می فروشند. با این اوصاف ما به شما پیشنهاد می کنیم که خرید برنج خود را از برنج آراتا رحیمی انجام دهید که تمامی محصولات آن با کیفیت و مرغوب می باشد و با استاندارد های لازمه تولید و بسته بندی می شود.
فرآیند خرید برنج در فروشگاه اینترنتی برنج ایرانی، به دو صورت انجام می شود:
روش اول: خرید آنلاین برنج از فروشگاه اینترنتی و پرداخت آنلاین هزینه ی آن (بعد از تکمیل فرآیند خرید، کارشناسان آرتا رحیمی در سریعترین زمان، برنج شما را به آدرس درج شده در هنگام خرید، ارسال می نمایند.)
روش دوم: خرید به صورت ثبت سفارش: عموماً این روش برای خرید های بالای 500 کیلوگرم استفاده میشود، چرا که حجم خرید بسیار بالا می باشد و برای امور تجاری مورد بهره برداری قرار می گیرد، لذا به همین منظور، می توانید خرید برنج مورد نیاز را از طریق فرم ثبت سفارش خرید برنج، تکمیل نمایید تا کارشناسان ما، در اسرع وقت، فرآیند ثبت سفارش شما را پیگیری نمایند.)