10 خاصیت درمانی برنج باسماتی : برنج باسماتی به دلیل خواص زیادی که دارد به عنوان یکی از بهترین برنج های جهان شناخته می شود. کلسترول کم، ویتامین های زیاد و اسید های ضروری از مهم ترین خواص این برنج است. در ادامه در مورد خواص درمانی برنج باسماتی بیشتر توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
برنج باسماتی چیست؟
برنج باسماتی نوعی برنج دانه بلند است که کشور های جنوب شرقی آسیا کاشته می شود. از عمده کشور هایی که به کاشت این برنج مشغول هستند می توان به هند، نپال و پاکستان اشاره کرد. و برای نخستین بار توسط تاجران هندی و ایرانی به خاورمیانه معرفی گردید.
مواد مغذی موجود در برنج باسماتی
برنج باسماتی حاوی کربوهیدرات، پروتئین، چربی کمتر، فیبر، ویتامینها، و مواد معدنی است. این نوع برنج در مقایسه با سایر برنجها کالری کمی هم دارد و در عین حال نه تنها دارای رایحه خوبی است، بلکه ارزش غذایی مناسبی هم دارد:
کالری: یک وعده برنج باسماتی حدودا به میزان ۳/۴ فنجان حاوی ۱۵۰ کالری است. بیشتر کالریها از کربوهیدرات برنج باسماتی، کمی چربی و پروتئین آن هستند. برنج باسماتی قهوهای، در مقایسه با برنج باسماتی سفید، حاوی پروتئین و چربی بیشتری نیست.
کربوهیدرات: یک وعده برنج باسماتی حاوی ۳۵ گرم کربوهیدرات است که بیشتر در سبوس گندم و آرد سفید یافت میشود.
چربی: همانطور که قبلا گفته شد، این نوع برنج کم چرب و کم کلسترول است. محتوای چربی آن بسیار کم است چیزی که در مغز گندم وجود دارد و در طول فرآیند آسیاب دفع میشود.
پروتئین: ما میدانیم که برنج پروتئین زیادی ندارد، در هر وعده از آن فقط حدود ۳ گرم پروتئین دارد. اما همین مقدار کم پروتئین برنج حاوی مزایای ارزشمندی است. پروتئین برنج باسماتی هشت اسید آمینهی ضروری دارد. باسماتی حاوی ۱۰ درصد از مقدار پروتئین روزانهی توصیه شده در هر فنجان است.
برنج باسماتی حاوی تیامین و نیاسین است
ویتامینها و مواد معدنی: برنج باسماتی حاوی تیامین و نیاسین است، دو نوع از ویتامین B که برای متابولیسم بسیار فایده دارند. یک وعده از این برنج همچنین حاوی ۶٪ از مقدار مورد نیاز روزانه از آهن برای بدن است. یک فنجان برنج باسماتی ۱۵ درصد از مقدار توصیه شدهی روزانه از نیاسین را برای بدن تامین میکند. نیاسین برای گردش خون مناسب و هضم ضروری است. ویتامین ۶B به عملکردهای متابولیکی بدن کمک میکند و میتواند مانع بروز بیماری قلبی عروقی شود. ویتامین ۱B سلولهای قرمز خون را سالم نگه میدارد و به عملکرد طبیعی سیستم عصبی کمک میکند. ریبوفلاوین، پانتوتنیک اسید، فولات و بیوتین از دیگری ویتامینهای گروه B هستند که در این نوع برنج وجود دارند. سایر ویتامینها عبارتند از ویتامین E که نوعی آنتیاکسیدان است، ویتامین K که برای لخته شدن خون ضرورت دارد و آهن که برای حفظ گلبولهای قرمز خون لازم است.
سایر مواد مغذی: کمبود منیزیم ممکن است به بروز فشار خون و گرفتگی عضلانی کمک کند. یک فنجان برنجباسماتی پخته حاوی ۲۱ درصد از مقدار توصیه شدهی روزانه منیزیم است. سایر مواد معدنی موجود در یک فنجان برنج باسماتی عبارتند از ۱۹.۵۰ میلیگرم کلسیم، ۸۳.۸۵ میلیگرم پتاسیم، ۰.۲۰ میلیگرم مس و ۱.۲۳ میلیگرم روی.
10 خاصیت درمانی برنج باسماتی چیست؟
1- برنج باسماتی از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند.
برنج باسماتی دارای ارزش غذایی و بالاترین خواص برای بدن است. به خصوص که این نوع برنج دارای لایه بیرونی است که سبکتر از برنجهای دیگر است. قسمت بیرونی پوست برنج از بهترین قسمتهای برنج است. قسمت بیرونی برنج باسماتی سالمتر است زیرا بیشتر ویتامینها و فیبرها در این قسمت است. برنج باسماتی حاوی حدود ۲۰ درصد فیبر بیشتر در مقایسه با سایر انواع برنج قهوهای است. این فیبرها از تشکیل سلولهای سرطانی در بدن جلوگیری میکنند.
2- برای افراد مبتلا به دیابت برنج باسماتی مناسب است.
بر اساس گزارش انجمن دیابت کانادا، برنج باسماتی دارای شاخص گلیسمی پایینتری در مقایسه با برنجهای دیگر است و بنابراین برای کسانی که از دیابت رنج میبرند گزینهی مناسبتری محسوب میشود.
شاخص کلیسمی (GI) غذا تحت تأثیر محتوای آمیلوز، پروتئین، چربی، فیبر و هضمپذیری نشاسته قرار دارد. هضمپذیری نشاسته یکی از قابلیتهای نشاسته است که میتواند در بدن هضم و جذب شود. کربوهیدراتهایی که به آرامی جذب میشوند و سطح قند خون را تولید میکنند کم هستند و به این ترتیب امکان کنترل قند خون وجود دارد.
غذاهای خوب در شاخص گلیسمی به این صورت دستهبندی میشوند: کم (<۵۵)، متوسط (۷۰-۵۵) و زیاد (۷۰<). اگر افراد مبتلا به دیابت مواد غذایی با شاخص گلیسمی بالا مصرف کنند، سطح قند خون آنها به سرعت افزایش مییابد و بالعکس. بر اساس محتوای آمیلوز، برنج را میتوان به برنج چسبناک (محتوای آمیلوز ۱۰-۲۰٪)، برنج آمیلوزای متوسط (۲۵-۲۵٪ آمیلوز) و برنج آمیلوزای زیاد (۲۵٪) دستهبندی کرد.
۳- برنج باسماتی برای رژیم غذایی مناسب است.
برنج باسماتی دارای آمیلوز است که در سطوح بالاتری هم است. این آمیلوز نوعی کربوهیدرات است که هضم آن آسان نیست. با مصرف برنج باسماتی در مقایسه با برنج قهوهای یا برنج قرمز، سر و کلهی گرسنگی دیرتر ظاهر میشود، بنابراین از خوردن هله هوله و میان وعدهها پرهیز خواهید کرد.
برنج باسماتی طعم و مزهی بهتری در مقایسه با برنج قرمز یا قهوهای دارد. حتی با این وجود، هنوز هم افرادی وجود دارند که برنج باسماتی را دوست ندارند، زیرا به خوبی برنج سفید نیست و کمی هم بو دارد. اما در واقع آنها این برنج را دوست ندارند زیرا شیوهی پخت صحیح آن را بلد نیستند.
۴- برنج باسماتی بیشتر از سایر برنجها فیبر دارد.
یک فنجان برنج باسماتی دارای ۲۰ درصد فیبر بیشتر نسبت به سایر انواع برنج است. برنج باسماتی دارای شاخص گلیسمی پایینی است. برنج قهوهای باسماتی نیز دارای مقدار مناسبی از فیبر است، از ۲۰۰ گرم برنج قهوهای باسماتی ۷.۸ گرم فیبر دریافت میشود. محتوای فیبر بالا در این برنج برای تقویت سیستم گوارش ما مفید است.
برای بزرگسالان، مقدار فیبر مورد نیاز توصیهشده ۲۰-۳۵ گرم در روز یا ۱۰ تا ۱۳ گرم به ازای هر ۱۰۰۰ کیلوکالری است. در مورد کودکان و نوجوانان بین ۲ تا ۲۰ ساله، با توجه به توصیه انجمن غذایی امریکا (ADA) فیبر مورد نیاز کودکان با سن آنها به علاوهی ۵ گرم فیبر در هر روز محسابه میشود. به عنوان مثال، کودکان ۵ ساله، به ۱۰ گرم یا (۵ + ۵) گرم فیبر در روز نیاز دارند. برای والدین، فیبر توصیهشده ۱۰ تا ۱۳ گرم به ازای هر ۱۰۰۰ کیلوکالری است.
خواص فیبر برای سلامتی عبارتند از:
۵. فیبر برنج باسماتی به درمان یبوست کمک میکند.
فیبر برنج باسماتی میتواند سطوح آب را در دستگاه گوارش حفظ کند. به این ترتیب، فیبر میتواند به نرم شدن مدفوع کمک کند، به طوری که به راحتی حرکت میکند و دفع میشود و درنتیجه مشکل یبوست از بین میرود. این خاصیت برنج باسماتی برای غلبه بر یبوست ثابت شده و در واقع مردم هند از این بابت بسیار خوش شانس محسوب میشوند.
۶- از هموروئید فیبر برنج باسماتی جلوگیری میکند
فیبر بالای موجود در برنج باسماتی به کاهش حرکت عضلانی رکتال کمک میکند و فشار روی رکتوم را کاهش میدهد و به این ترتیب مانع بروز هموروئید میشود.
۷- فیبر موجود در برنج باسماتی کلسترول را کنترل میکند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
فیبر میتواند کلسترول و اسیدهای صفراوی را به هم متصل کند و همینطور همراه با مدفوع آنها را از بدن خارج کند، به این ترتیب غلظت چربی و کلسترول در خون کاهش مییابد و احتمال خطر بیماری قلبی / سکتهی مغزی نیز کم میشود.
۸- فیبر برنج باسماتی از سرطان کولون جلوگیری میکند.
فیبر میتواند عبور مواد غذایی در دستگاه گوارش را سرعت دهد و به این ترتیب زمان عبور آنها را کوتاه کند. به این ترتیب از وجود مواد مضر سرطانزا در دستگاه گوارش جلوگیری میکند.
۹- فیبر در برنج باسماتی به سلامت قلب شما کمک میکند.
محتوای اسیدهای چرب اشباع نشده در مغزها و آجیل از بروز بیماری قلبی جلوگیری میکند. در عین حال، محتوای فیبر، کلسترول و فشار خون را نیز کاهش میدهد. تحقیق منتشر شده در ژورنال امریکایی تغذیهی بالینی در سپتامبر سال ۱۹۹۹ نشان داد که فیبر محافظ بدن در برابر بیماریهای قلبی است. در همان تحقیق مشخص شد خطر حملهی قلبی در زنانی که حداقل ۲۵ گرم فیبر در روز مصرف میکنند، ۴۰٪ پایینتر است در مقایسه با زنانی که کمتر از ۹ گرم فیبر در روز مصرف میکنند.
دانشمندان در حال بررسی این هستند که بدن با داشتن رژیم غذایی دارای فیبر بالا، چهطور مانع از تجمع کلسترول در جریان خون میشود. عدم تجمع کلسترول در شریانها یا رگهای خونی میتواند مانع بروز بیماریهای قلبی شود.
۱۰- فیبر موجود در برنج باسماتی به حفظ وزن ایدهآل کمک میکند.
فیبر میتواند جذب چربی را مهار کند و به کاهش مصرف کالری کمک میکند. در عین حال فیبر قادر است احساس سیری را با سرعت بیشتری ایجاد کند. مصرف فیبر باعث آزاد شدن کولهسیستوکینین میشود. ترکیب سبزیجات با برنج یا ماکارونی میتواند مانع از خوردن مقدار بیشتری از غذا شود. ژورنال تغذیه در ماه آوریل سال ۱۹۹۷ نشان داد که مصرف بیشتر فیبر سبب میشود که میزان دفع چربی مواد غذایی در طول دفع مواد زائد نیز بیشتر شود. این نشان میدهد که چربی غذاهایی که مصرف میکنید از بدن خارج میشوند و جذب آن نمیشوند.
پخت برنج باسماتی چگونه است؟
برنج باسماتی دشوار نیست. تقریبا مانند هر برنج دیگری پخته میشود:
۱. قبل از پخت برنج باسماتی آن را شستشو دهید تا خاک آن را به طور کامل شسته شود.
۲. برای داشتن برنج نرمتر، آن را قبل از پخت، به مدت نیم ساعت تا یک ساعت در آب سرد خیس بگذارید.
البته شما می توانید برنج باسماتی را از طریق جوشاندن و یا استفاده از پلوپز تهیه کنید. امّا اگر می خواهید که از عطر و بوی شاهکار این برنج بهره ببرید می توانید به این روش پخت کنید.
برنج پخته نشده را در روغن و با مقداری پیاز رنده شده و یا ادویه سرخ کنید. سپس باید آب گوشت داغ را به آن اضافه کنید و در نهایت تمامی این مواد را به یک دیگ انتقال بدهید. سپس در این دیگ را محکم ببندید و تا زمان بخار شدن کامل آب، آن را درون فر بپزید.
سرخ کردن برنج در روغن، با نرم بودن آن در ارتباط است و پوشانده شدن دانه های برنج با روغن، کمک می کند که دانه های برنج در حین پخته شدن به یکدیگر نچسبند. در غذاهای سنتی هندی این غذا به وسیله اضافه کردن فلفل فرنگی، گیاه بادیان، دانه های هل و تکّه های دارچین طعم دار می شود.
برنج ایرانی مرغوب را از کجا بخریم؟
با توجه به اینکه دلالان این حرفه بسیار زیاد شده اند و برای افزایش فروش برنج مرغوب و با کیفیت را با نمونه پایین تر ترکیب می کنند و قیمت برنج را پایین تر می فروشند. با این اوصاف ما به شما پیشنهاد می کنیم که خرید برنج خود را از برنج آراتا رحیمی انجام دهید که تمامی محصولات آن با کیفیت و مرغوب می باشد و با استاندارد های لازمه تولید و بسته بندی می شود.
فرآیند خرید برنج در فروشگاه اینترنتی برنج ایرانی، به دو صورت انجام می شود.
روش اول: خرید آنلاین برنج از فروشگاه اینترنتی و پرداخت آنلاین هزینه ی آن (بعد از تکمیل فرآیند خرید، کارشناسان آرتا رحیمی در سریعترین زمان، برنج شما را به آدرس درج شده در هنگام خرید، ارسال می نمایند.)
روش دوم: خرید به صورت ثبت سفارش: عموماً این روش برای خرید های بالای 500 کیلوگرم استفاده می شود، چرا که حجم خرید بسیار بالا می باشد و برای امور تجاری مورد بهره برداری قرار می گیرد، لذا به همین منظور، می توانید خرید برنج مورد نیاز را از طریق فرم ثبت سفارش خرید برنج، تکمیل نمایید تا کارشناسان ما، در اسرع وقت، فرآیند ثبت سفارش شما را پیگیری نمایند.)