تفاوت برنج لاشه با برنج سرلاشه چیست؟ قطعا کیفیت برنج ها با هم یکسان است. برنج لاشه طارم فریدونکنار با برنج طارم فریدونکنار از لحاظ کیفیت تفاوتی ندارد. تنها فرق برنج لاشه با نیم دانه در اندازه دانه های شان است. در فرآیند بوجاری کردن، دانه های سالم را از دانه های شکسته جدا می کنند. برنج های شکسته با تفاوت جزئی در سه دسته برنج سرلاشه، برنج لاشه و برنج نیم دانه قرار می گیرند. حتی طرز پخت برنج لاشه ایرانی با برنج های سالم مانند هاشمی، برنج فجر و سایر برنج های ایرانی تفاوتی ندارد. قیمت برنج سرلاشه هاشمی به عواملی بستگی دارد که تعیین کننده قیمت برنج لاشه هستند.
تفاوت برنج لاشه با برنج سر لاشه چیست؟
برای درک فرق برنج لاشه و سرلاشه منطقی است که ابتدا باید با مفاهیم برنج لاشه و سرلاشه آشنا شویم. از این رو باید عرض کنیم که برنج لاشه همان برنج های شکسته ای است که در طول فرآیند سفید شدن در کارخانه شالیکوبی به دلیل مقاوم نبودن شکسته است.
اندازه برنج لاشه نصف برنج سالم یا کمتر از دو سوم اندازه برنج سالم است اما اندازه آن از برنج نیم دانه بزرگتر است. برای جدا کردن برنج لاشه و برنج سالم در کارخانه های شالیکوبی، از دستگاه بوجاری یا غربال کننده استفاده می کنند و برنج های سالم را از برنج های شکسته جدا می کنند. برنج های سالم در بسته بندی های جدا به فروش می رسند. اما ممکن است درون برنج لاشه مقداری برنج سالم و نیم دانه هم وجود داشته باشد.
برنج سرلاشه همان برنج های سالم هستند با این تفاوت که مقداری از برنج های سالم کوچکتر هستند یا نوک آن ها شکسته است. برنج های سرلاشه همانند برنج های لاشه با فرآیند بوجاری شدن از برنج سالم جدا می شوند. در کل در برنج سرلاشه تعداد دانه های سالم بیشتر است ولی دانه های شکسته مانند نیم دانه به مقدار اندکی در آن وجود دارد.
متاسفانه در بازار خرید برنج ، سودجویان با معرفی برنج لاشه به جای برنج سرلاشه، سعی در گول زدن خریدار دارند. بنابراین به شعار های این افراد توجه نکنید و سعی کنید در تشخیص برنج کمی صحیح عمل کنید و گول ظاهر بسته بندی های شکیل را نخورید. از این در ادامه به تفاوت برنج لاشه و سرلاشه می پردازیم.
تفاوت برنج لاشه با برنج سر لاشه چیست؟
تفاوت برنج لاشه و سرلاشه در اندازه دانه های آن هاست و در یک بررسی کلی تعداد دانه های سالم در برنج سرلاشه نسبت به برنج لاشه بیشتر است. اما نکته قابل توجه این است که در کیفیت تفاوتی بین برنج لاشه و سرلاشه نیست. به عنوان مثال تفاوت برنج لاشه طارم فریدونکنار و برنج سرلاشه فریدونکنار در اندازه دانه های آن هاست.
در کل به یاد داشته باشید که برنج سرلاشه تعداد دانه های سالم آن بیشتر و تعداد نیم دانه موجود در آن از 10% کمتر است. برنج لاشه هم تعداد دانه های شکسته بیشتری دارد ولی تعداد نیم دانه آن کمتر از 20% است. برنج نیم دانه هم مانند برنج لاشه و سرلاشه، دانه های شکسته دارد اما تعریف آن متفاوت است.
برنج نیم دانه چیست؟
برنج های نیم دانه در واقع همان برنج های سالم هستند اما اندازه آن های یک سوم برنج سالم است. از علت های شکستن برنج می توان به نارس بودن یا شکستن بر اثر حمل و نقل و یا آفت زدگی در هنگام رشد ساقه برنج در شالیزار اشاره کرد. برنج نیم دانه از همه برنج های موجود در بازار ارزان تر است و به طور معمول برای تهیه دسر، آش، شله زرد و شیربرنج استفاده می شود. ارزش غذایی برنج نیم دانه با برنج سالم یکی است.
وقتی که پوست برنج در کارخانه های شالیکوبی گرفته می شود، برنج وارد مرحله سفید کردن می شود. این دستگاه به کمک یک کاردک برای سفید کردن دانه های برنج وارد عمل می شود. دانه های برنجی که به دلایلی که اشاره کردیم مقاومت کمتری داشته باشند دچار شکستگی خواهند شد.
قیمت برنج سرلاشه
قیمت برنج سرلاشه به دلیل وجود دانه های ریزتر از برنج سالم کمی پایین تر است اما باید بدانید که کیفیت برنج لاشه طارم فریدونکنار با برنج طارم فریدونکنار یکسان است اما همانطور که گفتیم قیمت برنج لاشه به دلیل وجود دانه های شکسته پایین تر است و معمولا برای دسرها، نان برنجی و انواع آش مورد استفاده قرار می گیرند. درواقع اختلاف قیمت به دلیل ظاهر برنج لاشه است.
قیمت برنج سرلاشه هاشمی
قیمت برنج سرلاشه هاشمی در بازار به میزان تمیزی و سورت، نوع و وزن بسته بندی، خالص یا مخلوط بودن بار برنج، وضعیت قیمت برنج سالم و میزان وجود دانه های سالم بستگی دارد.
طرز پخت برنج لاشه ایرانی
طرز پخت برنج لاشه ایرانی مانند برنج سالم است و می توان آن را به دو روش کته و آبکشی پخت کرد. در پخت برنج لاشه ایرانی به روش کته، برنج را دو تا سه ساعت بخیسانید. سپس با یک بند انگشت آب روی برنج و کمی نمک و روغن برنج را روی شعله بالا قرار دهید.
بعد از جوش آمدن شعله را کم کنید تا آب برنج کاملا خشک شود. بعد حدود 15 دقیقه در قابلمه را قرار دهید تا دم بگیرد. توجه داشته باشید که پخت برنج کته قلق دارد. در حین جوشیدن تنها یک یا دو بار برنج را هم بزنید تا حرارت به همه برنج برسد. برای دم گرفتن برنج از دم کنی استفاده کنید تا برنج خمیر نشود.
طرز پخت برنج لاشه ایرانی به روش آبکشی به این صورت است که دو سوم قابلمه را پر از آب کنید و روی شعله قرار دهید تا به نقطه جوش برسد. سپس برنج را به همراه کمی روغن به آب اضافه کنید. روغن باعث می شود برنج به هم نچسبد.
زمانی که دانه های برنج نرم شدند زمان آبکش کردن است. بعد از آبکش کردن برنج رادرون قابلمه بریزید و روی شعله قرار دهید تا دم بگیرد. وقتی برنج را روی شعله گذاشتید پنج دقیقه شعله را زیاد کنید و بعد از آن شعله را در کم ترین حالت قرار دهید.
با دانستن تفاوت برنج لاشه و برنج سرلاشه باید حواستان جمع باشد که در خرید برنج ایرانی کلاه سرتان نرود. بهترین کار خرید از فروشگاه های معتبر است که با کشاورزان در ارتباط هستند و با حذف واسطه و دلالان برنج، برنجی اصیل و سالم را به دست شما می رسانند.