همه چیز درباره کشت برنج دم سیاه : یکی از مرغوب ترین انواع برنج ایرانی باید بگوییم که برنج دم سیاه می باشد. برنج دم سیاه که در بازار به طارم دم سیاه نیز معروف می باشد و با این نام نامیده می شود می توان گفت با کیفیت ترین برنج ایرانی است که برداشت آن نسبت به برنج های با کیفیت مشابه کمتر است و به همین دلیل کشاورزان کمتری برای کاشت و برداشت برنج دم سیاه اقدام می کنند. یکی از با اهمیت ترین موضوعات در کشت دم سیاه زمان کاشت آن می باشد که در این مقاله تصمیم گرفته ایم تا همه چیز درباره کشت برنج دم سیاه را برای شما بیان کنیم:
همه چیز درباره کشت برنج دم سیاه
برنج طارم بسته به موقعیت مکانی و ویژگی های خاک آن منطقه انواع مختلفی دارد مانند: طارم عطری، طارم صدری، سنگ طارم و طارم هاشمی، طارم دم سیاه. برنج طارم دم سیاه در آستانه اشرفیه کشت می شود که جز برنج های خوشپخت و خوش عطر منطقه می باشد. یکی از روستاهای شهرستان طارم روستای درام است که محل کشت بهترین نوع برنج طارم است و این امر به دلیل آب و هوای بسیار مناسب و تغذیه آب بوسیله رودهایی که از رشته کوه های تالش و زنجان آمده در عطر و طعم برنج تآثیر بسزایی دارد. برنج طارم بسته به موقعیت مکانی و ویژگی های خاک آن منطقه انواع مختلفی دارد مانند: طارم عطری، طارم صدری، سنگ طارم و طارم هاشمی، طارم دم سیاه. برنج طارم دم سیاه در آستانه اشرفیه کشت می شود که جز برنج های خوشپخت و خوش عطر منطقه می باشد. یکی از روستاهای شهرستان طارم روستای درام است که محل کشت بهترین نوع برنج طارم است و این امر به دلیل آب و هوای بسیار مناسب و تغذیه آب بوسیله رودهایی که از رشته کوه های تالش و زنجان آمده در عطر و طعم برنج تآثیر بسزایی دارد.
برنج طارم دم سیاه دارای شلتوکی با دمسیاه رنگ است و علت نام گذاری آن به همین خاطر می باشد. برنج دم سیاه عموما در لستان گیلان به خصوص در شهر رشت، آستانه اشرفیه و حومه کاشت و برداشت می شود. شکل ظاهری برنج دم سیاه سفید مایل به کرم است و بعد از پخت خوش عطر و خوش طعم می باشد ولی از برنج طارم رتبه پایین تری دارد. طول دانه خام برنج دمسیاه ۷.۵ میلی متر، طول دانه پخته آن ۱۲.۱۵ میلی متر است. این برنج مناسب مصرف خانوار و مجالس و مهمانی هاست.
اولین خواستگاه برنج طارم شهر طارم در استان زنجان بوده ولی در حال حاضر در استان های مازندران، گیلان و گلستان نیز کشت می شود. در منطقه فریدونکار استان مازندران بهترین و مرغوب ترین این نوع برنج کشت می شود که طرفداران بسیار دارد.برنج طارم بازده تولید کمتری نسبت به سایر برنج های ایرانی دارد یعنی از هر هکتار شالیزار آن حجم کمتری برنج برداشت می شود. با این وجود نسبت به ارقام پرمحصول برنج مثل شیرودی، ندا و … مرغوبیت، کیفیت و در نتیجه محبوبیت بیشتری دارد. این برنج جهانی است و به بازارهای خارج از ایران نیز صادر می شود.
طارم نام شهرستانی است که در شمال استان زنجان واقع شده است. برنج طارم اولین بار از این منطقه کشف شده است به همین دلیل نام آن را طارم گذاشته اند. روستای درام در شهر طارم از معروف ترین مناطق کشت این برنج است که در مجاورت کوه های تالش و زنجان و رود قزل اوزن قرار دارد که به دلیل موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مطبوعش طعم و بوی بی نظیری به این برنج داده است. در استان گیلان، در روستای طارم سر که در منطقه کوچصفهان رشت واقع شده است برنجی کشت می شود که آن را نیز طارم می نامند.
میزان ری برنج به عوامل مختلفی بستگی دارد:
نوع خاک شالیزار، حاصلخیزی آن و نوع کود مورد استفاده (طبیعی یا شیمیایی)
نوع آب مصرفی جهت آبیاری شالیزار
شرایط آب و هوایی و منطقه ای کشت برنج
زاویه تابش نور خورشید
تجربه و مهارت کشاورز در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت
چندساله بودن برنج پخته شده (برنج های تازه معمولا زیاد ری نمیکنند برای ری کردن زیاد باید برنج های کهنه تر دو یا سه ساله را خریداری کنید)
با توجه به موارد ذکر شده برنج طارم از جهت مناطق غنی کشت و ارگانیک بودن شرایط رشد از مرغوب ترین برنج های ایرانی با ری بالا است.
طارم دم سیاه جزو برنج های کم محصول و با بهره وری پایین است پس قیمت آن گران تر از سایر برنج های طارم است و معمولا کشاورزان زیادی تمایل به کشت آن ندارند.
برنج طارم دم سیاه انتخاب بسیار خوبی برای مجالس و میهمانی های رسمی است.
اولین نوع برداشت برنج در گناباد برنج طارم دم سیاه، در سطح زیر کشت به مساحت 1000متر است، که در کاشت انواع برنج علاوه براعضای خانواده از 5 نفر کارگر در مرحله نشاء کاری و 5 نفرکارگر در مرحله برداشت محصول به صورت ثابت استفاده شده ، که این امر اشتغالزایی پایدار کشت برنج در گناباد در افزایش سطح زیرکشت ، از مرحله نشاء کاری بوته برنج ، مرحله برداشت و درو ، تا مرحله بسته بندی و وارد چرخه صنعت را در آینده در برخواهد داشت.
برنج دم سیاه کشت اول
اگر از علاقمندان برنج باشید بدون شک با برنج کشت اول دمسیاه منطقه آستانه آشنا هستید. برنج کشت اول دم سیاه آستانه از نظر پخت و طبخ بسیار عالی و خوش طعم دارای عطری خوش و بوی وسوسه انگیزی است که بعد از دم کشیدن برنج به عینه مشاهده خواهید کرد. برنج دمسیاه آستانه کشت اول از لحاظ کیفیت جز ۵ برنج برتر کشور به حساب می آید که به کشورهای همسایه نیز صادر می شود.
برنج برنج دمسیاه کشت اول که هنگام پخت با یک بوی بسیار دلچسب و یک عطر ملایم شما را برای هر چه سریعتر پخت شدن و میل نمودن وسوسه می نماید حتی بعد از آماده شدن و پخت کامل به مدت زیادی عطر و طعم و بوی خود را حفظ می نماید و از لذت خوردن آن خیلی کم نمی شود به گونه ای که اگر سرد شود و بعد از چند ساعت مجدد گرم کنید و میل نماید لذت خوردن یک برنج باکیفیت را خواهید چشید.
برداشت برنج از مناطق شرقی طارم و در اواخر مردادماه آغاز و در آبانماه با برداشت برنج در مناطق بالادستِ رودخانه قزلاوزن، فصل برداشت به پایان می رسد. ۳۰ تا ۴۰ درصد برنج طارم در بخش گیلوان طارم که بهصورت مستقیم کشت شده تولید میشود و مابقی آن در بالادست رودخانه قزلاوزن که به صورت نشایی کشت می شود، از مهرماه برداشت و روانه بازار میشود.
یکی از روستاهای شهرستان طارم، روستای درام است که محل کشت بهترین نوع برنج طارم بوده و این امر به دلیل آب و هوای بسیار مناسب آنجا است. رودهایی که از رشته کوههای تالش و زنجان آمده و همه مزارع آنجا را آبیاری میکند و آبی بسیار سرد دارد که این سردی آب نیز بر طعم و مزه برنج تاثیر فراوانی داشته و از همه مهمتر رود قزلاوزن از جوار مزرعههای روستای درام گذشته است و کل مزارع از آب گوارا و زلال این رود استفاده میکند، بنابراین برنجی کاملا ناب از این مناطق حاصل میشود.