چگونه آرسنیک برنج را کاهش دهیم؟ سم آرسنیک در زمره یکی از سمی ترین عناصر جهان محسوب می شود.حتی تلفظ نام آرسنیک هم حس سمی بودنش را منتقل می کند.در طول تاریخ، با وجود اینکه این ماده به عنوان زهر استفاده می شود در زنجیره ی غذایی ما نفوذ و راه خود را در غذاهای مصرفی ما پیدا کرده است.اما این روزها اوضاع بسیار وخیم تر از گذشته است. با وجود اینکه این ماده به عنوان زهر استفاده می شود، شیوع روز افزون انواع آلودگی ها موجب افزایش سطح آرسنیک در غذاها شده و خطرات جبران ناپذیری برای سلامت بشر پدید آورده است.
سم آرسنیک چیست؟
آرسنیک یا ارسنیک که در فارسی به اکسید آن مرگ موش و سولفید آن زرنیخ گفته می شود، عنصر شیمیایی است که در جدول تناوبی با علامت As مشخص و دارای عدد اتمی 33 است.آرسنیک شبه فلز سمی معروفی است که به سه شکل زرد، سیاه و خاکستری یافت می شود. آرسنیک و ترکیبات آن به عنوان آفت کش، علف کش، حشره کش و آلیاﮊهای مختلف به کار می روند.
مسئله اینجاست که میزان بالای آرسنیک باعث ابتلا به سرطانهای پوست، ریه و مثانه و همچنین بیماری های دیابت و قلبی و عروقی می شود. در نتیجه باید حواستان به غذاها و نوشیدنی هایی که ممکن است این ماده را به بدنتان منتقل کند باشد.
آرسنیک هم به صورت طبیعی از فرسایش سنگ و خاک به وجود می آید و هم در قالب حشره کشها توسط بشر تولید می شود. به آرسنیک طبیعی، آرسنیک ارگانیک گفته می شود و تصور می شود که غیر سمی است و به صورت طبیعی بدن می تواند آن را دفع می کند. اما آرسنیک صنعتی، آرسنیک غیرارگانیک نام دارد و کارسینوژنی شناخته شده است .
یک نکتۀ دیگر دربارۀ آرسنیک این است که طول عمر بسیار بالایی دارد، و حتی با این وجود که در حال حاضر مصرف این ماده در آفت کشها ممنوع شده، اما بقایای آن حالا حالاها در خاک باقی خواهد ماند.
برنج و محصولات برنجی
چند سال پیش نتایج تحقیقی در مورد برنج منتشر شد که دوستداران این غلۀ پرطرفدار را به وحشت انداخت. طبق این پژوهش مشخص شد که برنج قهوه ای و برنج سفید، نسبت به هر نوع میوه، غله و سبزی دیگری، تراکم آرسنیک بسیار بیشتری دارد.
میزان آرسنیک موجود در برنج قهوه ای به علت فرآوری کمتر، حتی از برنج سفید نیز بیشتر است. از همین رو محصولات حاوی برنج نیز میزان آرسنیک بالایی دارند. خوراکی هایی نیز که با استفاده از برنج قهوه ای شیرین سازی می شوند نیز همین طور.
حتما بخوانید : دانستنی های مهم درمورد برنج
چگونه آرسنیک برنج را کاهش دهیم؟
آرسنیکِ موجود در برنج را میتوان با شستن و پختن برنج با آب تمیز که فاقد آرسنیک باشد، کاهش داد.
شستشو و پخت برنج در کاهش میزان آرسنیک بالقوهی موجود در برنج سفید و قهوهایی تا حدود ۵۷٪ موثر است.
البته اگر آبی که در پخت برنج استفاده میشود حاوی آرسنیک باشد، تاثیر آن معکوس بوده و بر میزان آرسنیک موجود در برنج میافزاید.
فروشگاه برنج ارتا رحیمی ارائه کننده انواع برنج شمال و خرید برنج عمده (برنج ندا، برنج فجر، برنج شیرودی ، برنج طارم و …) با بهترین کیفیت میباشد.
معرفی انواع برنج ایرانی