وجه تسمیه و خواستگاه استفاده از برنج: وجه تسمیه و خواستگاه استفاده از برنج به زمان های دور بر می گردد. مشهور است که وجه تسمیه برنج از رنج گرفته شده است .یعنی محصولی که با رنج بدست می آیدنام دانهی «برنج» از ریشهی سانسکریت «وریهی-ز» (vrihi-s) است که در پارسی کهن به گونهی «بریزی» (brizi) و در پارسی میانه به گونهی «برینج» (brinj) و در پارسی دری/ نو به گونهی «برنج» و در پشتو به گونهی وریزه (vrize) درآمده است. در پارسی دری به ریخت «کُرَنج» و «گُرَنج» هم آمده است. در زبان انگلیسی به برنج Rice گفته میشود که همان نام عمومی برنج است. در زبان فرانسه Riz و در استان گیلان به برنج (بج) (Bej) و به خوشه آن (ورزه) (Vorze) و به شلتوک آن جو میگویند.
خواستگاه استفاده از برنج
کشت برنج که امروزه در تغذیه صدها میلیون انسان در سرتاسر جهان نقش مهمی را عهدهدار است. در چین و هندوستان سابقه هفت هزار ساله دارد(۷)، اما کشت برنج در ایران از ۲۰۰۰ سال پیش متداول بوده است. در زمان هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان نیز در ایران برنج کشت میشده است. هماکنون در استانهای گیلان و مازندران از مناطق تولید برنج در کشور هستند.
موارد کاربرد قسمت های مختلف برنج
قسمت های مختلف برنج قابل استفاده استفاده است. بطور مثال فراوردههای برنج نقش بسیاری در خانهسازیهای روستایی دارد. گِل را با ساقه، پوسته زبر و پوسته نازک برنج قاطی میکنند و دیوارها را با آن میسازند . از دم کرده با عرق شلتوک آن برای درمان ریزش مو استفاده می کنند. برای دودی و خشک کردن برنج و ماهی آتشاش میزنند. کف طویله، در خاک گلدان و باغچهها میریزند تا گل و گیاه از یورش حلزون در امان بمانند. با سوزاندن آن حشرهها را هنگام شب از خانه میرانند. پوست نرم برنج را به دامهای لاغر میدهند تا قوی شوند.
با ساقه برنج (کولوش) شیروانی خانه، انبار و طویله را میپوشانند. از آن ریسمان، آویزه و زیر دیگی میبافند. از آویزه برای نگهداری ظروف غذا، هندوانه و کدو استفاده میشود و زیردیگی را زیر ظرف برنج و خورشت داغ میگذارند. دانههای شکسته برنج را آرد میکنند و با آن چند گونه نان برنجی، فرنی، حلوا و شیرینی درست میکنند.
دانههای خردتر برنج درجه دو را خوراک طیور و ماکیان میکنند. با سرخ کردن و تفت دادن برنج در روغن، برنج بوداده درست میکنند که آجیل کودکان است و آن را با شکر و شیره مخلوط میکنند و نوعی شیرینی به نام شیرینی برنجی تهیه می کنند.
برنج آرتا رحیمی
ارائه انواع برنج مرغوب ایرانی با بهترین کیفیت : انواع برنج طارم سنگی محلی | برنج دم سیاه | برنج فجر | برنج شیرودی | برنج ندا |نحوه صحیح پخت برنج| اطلاعاتی در مورد برنج و…برای مشاوره و اطلاعات بیشترو یا سفارش با ما تماس بگیرید.