مبارزه با کرم ساقه خوار برنج : مهم ترین آفات برنج، که سالانه آسیب زیادی به مزارع می رساند ، کرم ساقه برنج ( Chilo Suppressalis ) است. کرم ساقه خوار برنج یکی از خطرناک ترین آفات برنج در جهان است، در زمستان بصورت لار و کامل در ساقه برنج خشک شده و یا علف های هرز در اطراف مزرعه است.
در اوایل اردیبهشت، زمانی که حداقل دمای هوا 10 درجه سانتیگراد باشدشفیره ها در داخل ساقه های باقیمانده برنج سال قبل و یا علفهای هرز مزرعه ، در اطراف سوراخهای ایجاد شده توسط لاروها ، تشکیل میگردد.
مبارزه زراعی پاییزه و زمستانه
در مناطق برنج خیز شمال ایران طبق معمول مزارع برنج شمال را در اواخر تابستان و یا اوایل مهرماه درو می کنند و پس از درو مزارع را همین طور به حال خود رها می کنند. گاهی بقایای برنج را در مزرعه برای تعلیف دام اختصاص می دهند و اوایل اردیبهشت ماه سال بعد مجددا به کشت برنج اقدام می کنند . مبارزه با کرم ساقه خوار برنج
در فاصله این مدت طولانی این آفت پنهان از نظر کشاورزان به زندگی خود ادامه می دهد .
لذا رعایت نکات زیر در کاهش انبوهی آفت بسیار موثر است :
۱- درو محصول برنج باید حتی المقدور از پایین و نزدیک طوقه گیاه صورت گیرد تا هر چه ممکن است لارو کمتری در مزرعه باقی بماند .
۲- خوشه های بریده شده را به مدت چند روز روی زمین در همان مزرعه نگه دارند تا خشک شده و سپس با خرمن کوب هایی که کلش را کاملا خرد می کنند ، به صورت کاه گندم در اورند تا هر چه لارو در داخل ساقه مانده له شده و از بین برود .
۳- کاه و کلش باقیمانده در مزرعه را با دقت کامل بسوزانند چون محل زمستان گذرانی حشره است ، در این رابطه کشت دوباره مزارع برنج با شبدر برسیم مفید گزارش شده است .
۴- زمین شخم زده را آب تخت نمایند ، این عمل مدتها برای زارعین در زمستان اجباری بود ولی اخیرا پافشاری نمی شود .
مبارزه با کرم ساقه خوار برنج
۵- علفهای هرز حاشیه مزارع را که پناهگاه لارو در زمستان می باشد ، کنده و بسوزانند.
۶- از خزانه های برنج همه روزه بازدید کرده تا چنانچه پروانه ها تخمریزی کرده باشند برگهای آلوده را چیده و از بین ببرند.
۷-جلوگیری از انتقال نشاء های آلوده به زمین اصلی و همچنین رعایت تناوب زراعی در کاهش خسارت آفت بسیار موثر است .
ب – رعایت مقررات قرنطینه داخلی ، خودداری از حمل و نقل کاه و کلش و نشاء از مناطق آلوده به مناطق غیر آلوده .
ج – کشت واریته مقاوم به کرم ساقه خوار ، در حال حاضر در بعضی از کشورهایی که این آفت شدیدا خسارت می زند ، مقاومت واریته های مختلف برنج در مقابل ساقه خوار برنج تحت آزمایش های مختلف قرار دارند .
در کشور ما نیز واریته چنپا در مقایسه با آمل ها ، خیلی کمتر از این آفت صدمه می بیند.
مبارزه شیمیایی
جهت مبارزه شیمیایی با این آفت در خزانه و هنگامیکه بوته های برنج ۳ یا ۴ برگه می شوند با سم لیندین به نسبت ۶ گرم در متر مربع و با سم دیازینون یا لیندین به نسبت ۲ تا ۵ لیتر در هکتار خزانه را سمپاشی می کنند .
در مزارع اصلی برای مبارزه با نسل اول و دوم آفت ، ۲ بار سمپاشی با دیازینون گرانول ۵ یا ۱۰ % به نسبت ۲ کیلو ماده خالص در هکتار صورت می گیرد . موقع سمپاشی نوبت اول ۳۰ روز پس از نشاء و نوبت دوم ۶۰ تا ۷۰ روز پس از نشاء می باشد.
اخیر ا در زمینه کاربرد زنبور تریکوگراما در قالب یک مبارزه تلفیقی با این آفت مطالعاتی صورت گرفته است که بسیار امیدبخش است.
ارائه انواع برنج شمال و خرید برنج عمده (برنج ندا، برنج فجر، برنج شیرودی ، برنج طارم و …) با بهترین کیفیت در فروشگاه برنج آرتا رحیمی / خريد و فروش برنج
09115230210
09114250210