خصوصيات برنج فجر : برنج فجر یکی از بهترین نمونه از برنج های ایرانی موجود در بازار به شمار می رود. این برنج از ارقام پر محصول برنج است، فجر برنجی است نرم با شكل ظاهری خنجری كه از طرف انتها به سمت سر برنج با انحنای نازك شده كه شبيه سر خنجر می شود و از ناحيه پشت نيز دارای فرو رفتگی می باشد اين برنج نسبتا ريز قلم بوده و به رنگ شيشه ای مات و استخوانی می باشد و رنگ شلتوك برنج ان زرد و روشن است. در ادامه در مورد این برنج بیشتر توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
ویژگی های برنج فجر
برنج فجر از انواع پر محصول برنج ایرانی است. بعد از آزمایش هایی که در طی چندین سال توسط موسسه تحقیقات برنج کشور در افزایش بهره وری برنج انجام می شد، یکی از مسائل در رابطه با برنج فجر عطر برنج اصلاح شده است. اکثر برنج های اصلاح شده بدون عطر و بوی خاصی بودند و صرفا بر روی میزان محصول آنها تاکید شده بود.
مطالعات و پژوهشهای انجام شده، در نهایت تا حدودی این مشکل را مرتفع نمود. به گونهای که در حال حاضر، این برنج پس از گذشتن از زمان برداشت، اندکی عطر و طعم می گیرد و عطری شبیه به برنج خوشعطر طارم از آن استشمام می گردد. از آن پس بود این برنج نیز در ردیف برنج های پر محصول قرار گرفت و توسط کشاورزان استفاده شد.
خصوصيات برنج فجر
برنج فجر از نظر نياز غذايي،كنترل كرم ساقه خوار،كنترل برگ خوار برنج، كنترل بيماری (سوختگی غلاف) مورد بررسي قرار مي گيرد . ودر زمان هاي مناسب رسيدگي هاي لازم انجام مي شود.
این رقم از ارقام برنج پس از ماندن و گذشتن از زمان برداشت مقداری عطر و طعم نیز می گیرد که این ویژگی باعث می شود که این برنج از مشتریان بیشتری نسبت به دیگر برنج های پرمحصول برخوردار شود.
از دیگر ویژگی های این برنج به میزان برداشت مناسب آن می توان اشاره نمود که این امر باعث می شود قیمت این برنج ها نسبت به دیگر ارقام برنج پایین تر باشد و به همین دلیل مشتریان بیشتری نیز دارد.
- رنگ شلتوک برنج فجر زرد است.
- همچنین دانه آن به رنگ مات و استخوانی است، دانه های آن نسبتا ریز هستند.
- شکل ظاهری برنج فجر به صورت یک شمشیر یا خنجر می باشد.
- دارای طول نسبتا متوسطی می باشد. طول برنج خام از نوع فجر حدود ۸ میلی متر بوده و این طول پس از پخت به ۱۰٫۳ میلی متر می رسد. عرض برنج رقم فجر معمولا ۱٫۹ میلی متر می باشد.
برنج فجر، عطردار یا بدون عطر ؟
عطر برنج یکی از خاصیت هایی است که نمی توان از نقش آن به سادگی گذر کرد. در واقع می توان گفت مدل های پر محصول برنج حاوی عطر و بوی برنجهای محلی نیستند.
در ابتدای ایجاد برنج های فجر، این مدل برنج نیز علیرغم خاصیت پرمحصول بودن، طعم دار نبود و این نقطه ضعف منجر شده بود که از سوی مشتریان با استقبال زیادی روبرو نگردد.
تحقیقات و پژوهشهای صورت گرفته، در نهایت تا میزانی این مشکل را برطرف نمود. به صورتی که در حال حاضر، برنج فجر پس از گذشتن از تایم برداشت، کمی عطر و طعم می گیرد و بویی مانند به برنج خوشعطر طارم از آن بلند می شود.
برنج فجر در چه استان هایی کاشته می شود؟
این برنج پرمحصول در قالب طرحی در شهرستان های بهشهر، نکا، آمل و بابل در مزارع سازمان جهاد کشاورزی با همکاری کارشناسان ترویج سازمان جهاد کشاورزی مازندارن مورد ارزیابی قرار گرفت. در این آزمایش، رقم فجر از ویژگی های زراعی بهتر و عملکرد بیشتری نسبا به سایر ارقام منطقه داشتو عملکرد آن در شهرستان بهشهر ۹۱۰۰، نکا ۷۶۰۰ و بابل ۶۸۰۵ کیلوگرم در هکتار بود که در مقایسه با میزان عملکرد ارقام دیکر قابل توجه بود. برنج فجر یکی از بهترین ارقام اصلاح شده از نظر کیفیت در چهار دهه تاسیس موسسه تحقیقات برنج کشور بوده و هم اکنون در استان های مازندارن و گلستان سطح زیر کشت زیادی را به خود اختصاص داده است. کشت این ارقام در مناطق مختلف استان فارس و خوزستان نیز سازگار خوبی نشان داده و در حال حاضر سطح زیر کشت قابل توجهی را در این استان ها دارد.
نحوه کاشت و برداشت برنج فجر
برنج فجر با آغاز سال جدید یعنی اوایل فروردین ماه کشاورزان شروع به آماده کردن بذر، فراهم کردن خزانه آماده کردن شالیزار، پاشیدن بذر ها در خزانه، کاشت محصول (نشا)، وجین کردن (از بین بردن علف های هرز) سم پاشی و برداشت برنج می کنند.
و نهایتا برنج فجر در مرداد ماه هر سال برداشت می شود. لازم به ذکر است از برنج فجر به دلیل دیررس بودن نمیتوان در کشت دوم از آن برداشت کرد.
نکات مهم در کشت برنج فجر که بایستی رعایت شود :
از نکات مثبت این گونه میتوان به زودرس بودن آن اشاره نمود. در ابتدای فصل بهار و در نیمه فروردین ماه، بذرپاشی جهت کشت برنج فجر آغاز و نشاکاری در دهه سوم اردیبهشت ماه انجام میشود.
در طول دوره کشت آفاتی مانند کرم ساقهخوار و برگخوار برنج، می توانند مشکلاتی را ایجاد کنند که پایش مداوم و کنترل دقیق میتواند از این مشکل جلوگیری نماید.
یکی دیگر از بیماریهایی که برنج فجر را درگیر میکند سوختگی غلاف است. برنج فجر نسبت به خوابیدگی یا ورس مقاوم بوده و برای برداشت با سیستمهای مکانیزه نیز مناسب است.
ضد عفونی كردن بذر برنج فجر چگونه است؟
ضد عفونی كردن بذر برنج فجر: براي كنترل بيماری های بذر از ماده اي به نام ويتا واكسی تيرام به مقدار 5 گرم برای هر كيلو بذر وبه صورت غوطه ور كردن در ان وبه مدت 18-24ساعت می باشد.
برنج فجر مال کجاست ؟
برنج فجر (برنج فجر سوزنی) از برنج های پرمحصول شمال کشور و جزو برنج های دسته سرد است. معدن برنج فجر استان گلستان مخصوصا شهرستان گرگان (برنج فجر گرگان) می باشد. برنج فجر علاوه بر استان گلستان در استان های همجوار (مازندران، گیلان) علی الخصوص پایتخت برنج ایران شهرستان فریدونکنار در کنار انواع برنج های دیگر برداشت می شود. ظاهر برنج فجر پس از برداشت از دانه های ریز به شکل خنجر و رنگ آن سفید و مایل به کدر است.
خواص و فواید برنج فجر برای سلامتی انسان
1- برنج فجر منبع خوبی از انرژی است:
از آنجایی که برنج فجر کربوهیدرات خوبی دارد می تواند به عنوان سوخت برای بدن عمل نماید و به عملکرد طبیعی مغز کمک کند. همانطور که می دانید کربوهیدرات ها برای متابولیزه شدن توسط بدن ضروری هستند و می توانند به انرژی تبدیل شوند.
ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات آلی متعدد باعث افزایش عملکرد و فعالیت متابولیکی تمامی اندام ها می شود و می تواند سطح انرژی را افزایش دهد.
2- برنج فجر عاری از کلسترول است:
مصرف برنج فجر برای سلامتی شما عالی است زیرا حاوی چربی های مضر، کلسترول و سدیم نیست. این ماده بخش خوبی از رژیم غذایی متعادل محسوب می شود. هر غذایی که بتواند مواد مغذی را بدون داشتن اثرات منفی فراهم اورد تاثیرات زیادی برای سلامتی خواهد داشت.
سطح پایین چربی، کلسترول و سدیم به کاهش چاقی کمک می کند و می تواند عوارض مرتبط با اضافه وزن را کاهش دهد. برنج یکی از مواد غذایی است که به طور گسترده در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد زیرا می تواند افراد را در مقادیر کم سیر کند و سالم نگه دارد.
3- با برنج فجر از پوست خود مراقبت کنید:
متخصصان بر این باورند که پودر برنج فجر را می توان به صورت موضعی برای درمان برخی از مشکلات پوستی مورد استفاده قرار داد. در برخی از قسمت های هند، آب برنج برای درمان پوست ملتهب مورد استفاده قرار می گیرد.
ترکیبات فنولی موجود در برنج فجر و به خصوص برنج قهوه ای یا برنج وحشی، خاصیت ضد التهابی دارد و می تواند برای تسکین التهاب و قرمزی مفید باشد. اینکه برنج به صورت موضعی اعمال شود یا مصرف گردد زیاد مهم نیست. موادی که از برنج مشتق می شوند می توانند شرایط پوستی مختلفی را بهبود ببخشند.
خاصیت آنتی اکسیدانی برنج فجر می تواند ظهور چین و چروک را به تعویق بیندازد و سایر نشانه های پیری را کندتر کند.
4- برنج فجر به هضم کمک می کند:
پوست برنج فجر یک داروی موثر برای درمان دیستانتری است. برخی از افراد بر این باورند که پوست گیاه سه ماهه برنج خاصیت ادرارآوری دارد. چینی ها نیز بر این باورند که برنج می تواند اشتها را افزایش دهد، بیماری شکمی را درمان کند و تمامی مشکلات گوارشی را بهبود ببخشد.
برنج فجر به عنوان یک ماده ادرار می تواند به کاهش وزن کمک کند، سموم را از بدن دفع نماید و وزن اضافی آب را کمتر نماید. محتوای فیبر بالا در برنج می تواند به اجابت مزاج کمک کند و از بدن در برابر سرطان های مختلف محافظت نماید و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد.
5- برنج فجر سرشار از ویتامین است:
برنج فجر منبع عالی از ویتامین ها و مواد معدنی همچون نیاسین، ویتامین D، کلسیم، فیبر،آهن، تیامین و ریبوفلاوین است. این ویتامین ها بنیان و اساس متابولیسم های بدن، سلامت سیستم ایمنی بدن و عملکردهای کلی اندام های بدن است.
6- روغن سبوس برنح فجر به سلامت قلبی عروقی کمک می کند:
روغن سبوس برنح فجر خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و می تواند با کاهش سطح کلسترول خون به سلامت قلبی عروقی کمک کند.
مضرات برنج فجر چیست؟
برنج های ارقام پر محصول بطور کلی از لحاظ کیفی (عطر و طعم) در مقایسه با برنج های محلی برابر نیستند که همین امر باعث ارزان بودن این نوع برنج ها در بازار شده است.
منتهی برنج فجر در مقایسه با سایر گونه های ارقام پر محصول بهتر است، زیرا برنج فجر از نظر کیفیت پخت و درجه حرارت ژلاتینه و همچنین شکل ظاهری مناسب و عطر متعادل که باب پخت مجلسی است، برنج فجر را از سایر برنج های هم رده خود برتر ساخته است.
آیا برنج فجر ترار ریخته است ؟
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شده است برنج فجر برنج اصلاح ژنتیکی شده یا به اصطلاح ترار ریخته می باشد. اما نباید نگران به عوارض آن بود، به این دلیل که برنج فجر نزدیک به چند دهه از دل خاک رشد و نمو پیدا کرده و هر سال کشاورزان در کشت جدید بذر برنج فجر را از خوشه های سال قبل بهره برداری می کنند سپس نباید در این موضوع ترس یا نگرانی وجود داشته باشد.
طرز پخت و عطر برنج فجر چگونه است؟
برنج فجر از پخت (ری کردن) خوبی مانند برنج هاشمی و برنج طارم محلی برخوردار است. تنها تفاوت برنج فجر با برنج های نامبرده در عطر و بو میباشد و اندکی نسبت به آنان کمتر است برنج فجر را میتوان به دو روش آبکش و کته طبخ کرد.
1- طرز پخت برنج فجر کته
برنج فجر را دو ساعت و نیم با یک بند انگشت آب بالای برنج در مخلوطی از آب و نمک و آبلیمو و روغن که مقدار آبلیمو و روغن یک قاشق چای خوری است بخیسانید سپس بعد این مدت برنج را را حرارت داده و ۱۰ دقیقه با حرارت بالا و چهل دقیقه با حرارت ملایم پخت کنید استفاده از دمی و کته الزامی است.
2- طرز پخت برنج فجر آبکش
برنج فجر را با استفاده از آب و نمک ۲ الی ۳ ساعت خیس کنید. قابلمه ای مناسب با توجه به حجم برنج انتخاب کنید و دو سوم قابلمه را با آب پر کنید و منتظر بمانید تا به آب جوش بیاد در گام بعد برنج را به قابلمه اضافه کنید و دو قاشق غذا خوری روغن مایع در قابلمه بریزید (اضافه کردن روغن باعث می شود برنج عالی و دون دون در بیاد) برای قد کشیدن برنج در زمانی که برنج در اوج جوشیدن است چند قالب یخ یا آب سرد به آن اضافه کنید. برای اطمینان از آماده شدن برنج برای آبکش کردن چند دانه برنج را بین انگشتان له کنید. مطمئن شوید برنج نه سفت است نه خام سپس اقدام به آبکش کردن کنید.
نکات قابل رعایت در پخت برنج فجر :
١. برنج را خیس می کنیم:
گذاشتن برنج در آب سرد، زمانی قبل از شروع پخت آن سبب می شود تا مقدار کمی از نشاسته برنج در آب حل شده و کم شود. همین موضوع سبب می شود تا دانه های برنج زمان پختن کمتر به یکدیگر بچسبند و به اصطلاح ری کنند(قد بکشند)
٢. آب به اندازه استفاده کنیم:
هنگامی که از آب خیلی زیادی برای پختن برنج استفاده می کنیم، برنج ما چسبناک می شود. بعلاوه این، مقدار آب زیاد بر ارزش غذایی برنج موثر است. از طرفی دیگر، مقدار آب خیلی کم باعث سفت شدن برنج می شود. باید بدانیم که از آب به اندازه کافی استفاده کنیم و این مقدار برنج است که به ما نشان می دهد که چه اندازه آب باید استفاده کنیم. در حالت کلی برای هر نصف پیمانه برنج باید نصف پیمانه آب اضافه کنیم.
٣. برنج را زیاد هم نزنید:
در فرایند پخت برنج باید بین هم زدن فاصله زیادی بیفتد، بخار و گرما لازم برای پخت برنج از ظرف بیرون رفته و به هدر می رود در عین آن که گرما به شکل یکسان به تمامی دانه های برنج نمی رسد. بعلاوه این، نباید مداوم و بطور متوالی برنج را هم بزنید، چون این کار باعث ترکیب برنج با نشاسته اش میشود و در نهایت برنج را چسبناک خواهد کرد.
۴. حرارت را نباید زیاد کنیم:
هنگامی که شروع به پختن برنج می کنیم باید دما را کم یا در حد تعادل نگه داریم ،اگر دما یا شعله زیاد باشد، آب سریع شروع به تبخیر شدن می کند و برنج داخل ظرف فرصت مورد نیاز برای پختن را ندارد. شعله یا دمای خیلی زیاد سبب می شود که برنج آنطور که باید پخته نشود و حتی ممکن است که برنج شما بسوزد.
۵. نمک را در مرحله آخر به آن می افزاییم:
بیشتر افراد در لحظه پخت برنج مقداری نمک به آن اضافه می کنند تا طعم و مزه ی بهتری برای غذایشان فراهم کند،شکی در آن نیست که اضافه کردن نمک به غذا، طعم و مزه ی خاصی می دهد، اما اضافه کردن نمک باعث می شود که برنج قبل از آنکه به دست آید خورد شود. تنها کمی نمک به برنج اضافه کنید و بقیه ی آن را در مرحله آخر پخت به آن بیفزایید.
۶. در قابلمه را ببندیم:
باز گذاشتن در دیگ زمان پختن برنج، باعث افزایش دمای آب در طول زمان بیشتری شده و احتمال باز شدن دانه های برنج را بیشتر می کند.
بازار مصرف برنج پر محصول فجر
برنجهای پرمحصول معمولا از لحاظ کیفیت قابل مقایسه با انواع محلی و مرغوب نیستند و عطر و طعم اندک آنها سبب قیمت پایینتر این نوع برنج در بازار مصرف شده است.
اما برنج های فجر از لحاظ کیفیت پخت، مقدار آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینه شدن، غلظت ژل و همچنین شکل ظاهری نسبت به سایر گونههای پرمحصول مطلوبتر بوده، ولی به طور کلی مصرف کنندگان ایرانی ترجیح میدهند. از این نوع برنج در غذاهایی که اساس آنها برنج باشد، به ویژه پخت پلو استفاده نکنند و این محصول را مناسب غذایی میدانند که برنج پایه و اساس اصلی آن نیست.
قیمت برنج فجر گلستان
قیمت پایینتر این نوع برنج نسبت به رقبا و شباهت ظاهری آن به برنجهای مرغوب و برنجهای محلی باعث ایجاد مشکلاتی برای مصرف کنندگان برنج شده است زیرا برخی از تاجران از این شرایط به نفع خود سود برده و برنج فجر را به جای برنجهای مرغوب و با قیمت های بالاتر می فروشند. قیمت این برنج فجر گلستان به صورت یکسان نیست. با خرید برنج از فروشگاه آرتا رحیمی دیگر نگران کیفیت و قیمت نباشید. زیرا برنج مورد نیاز خود را در نوع مرغوب آن با مناسب ترین قیمت می توانید تهیه کنید.
چگونه برنج فجر درجه یک مرغوب بخریم؟
برای تشخیص عطر و طعم برنج نیز یک مشت کوچک از آن را میان کف دو دست خوب بمالید و روی آن با دهن بدمید، یا به اصطلاح «ها»کنید ـ و سپس بو بکشید اگر برنج عطر داشته باشد خودش را نشان میدهد. این کار را به روش دیگری نیز میتوانید انجام دهید یعنی چند دانه از برنج را در دهان ریخته بجوید و مزه آن را بچشید.
بیشتر برنج های موجود در بازار دانههای شکسته یا به اصطلاح نیمدانه دارند که پس از پخت بر کیفیت برنج اثر میگذارند. پس اگر میخواهید برنجی یکدست و بدون نیمدانه داشته باشید کمی از آن را در کف دست بریزید و سپس دقت کنید که از میان دانهها چند درصد نیمدانه است. با این آزمایش یکدست بودن برنج (یعنی مخلوط نبودن) را هم میتوانید معلوم کنید. این نکته مهمی است و یکدستی برنج بسیار اهمیت دارد زیرا مدت پخت برنج فجر هم مانند هر برنج دیگر فرق دارد و برنج مخلوط را نمیتوان خوب از آب در آورد.
فروشگاه اینترنتی برنج فجر
برنج آرتا رحیمی سال های متوالی است که در زمینه تولید و عرضه برنج فجر درجه یک در سطح استان گلستان مشغول فعالیت می باشد. با ظهور اینترنت و ایجاد زیر ساخت های توزیع و بسته بندی و ارسال در فضای مجازی، چندین سالی است که در این حوزه فعالیت می نمایند.
برنج ایرانی فجر مرغوب را از کجا بخریم؟
با توجه به اینکه دلالان این حرفه بسیار زیاد شده اند و برای افزایش فروش برنج فجر مرغوب و با کیفیت را با نمونه پایین تر ترکیب می کنند و قیمت برنج را پایین تر می فروشند. با این اوصاف ما به شما پیشنهاد می کنیم که خرید برنج خود را از برنج آراتا رحیمی انجام دهید که تمامی محصولات آن با کیفیت و مرغوب می باشد و با استاندارد های لازمه تولید و بسته بندی می شود.
فرآیند خرید برنج در فروشگاه اینترنتی برنج ایرانی، به دو صورت انجام می شود.
روش اول: خرید آنلاین برنج از فروشگاه اینترنتی و پرداخت آنلاین هزینه ی آن (بعد از تکمیل فرآیند خرید، کارشناسان آرتا رحیمی در سریعترین زمان، برنج شما را به آدرس درج شده در هنگام خرید، ارسال می نمایند.)
روش دوم: خرید به صورت ثبت سفارش: عموماً این روش برای خرید های بالای 500 کیلوگرم استفاده میشود، چرا که حجم خرید بسیار بالا می باشد و برای امور تجاری مورد بهره برداری قرار می گیرد، لذا به همین منظور، می توانید خرید برنج مورد نیاز را از طریق فرم ثبت سفارش خرید برنج، تکمیل نمایید تا کارشناسان ما، در اسرع وقت، فرآیند ثبت سفارش شما را پیگیری نمایند.)