در مورد برنج ایرانی بیشتر بدانیم : برنج ایرانی یکی از قدیمی ترین محصولات زراعی است که بشر از هزاران سال پیش به کشت آن اقدام کرده بود. کشور ما ایران از منبع های غنی برای کاشت و برداشت برنج برخوردار است و همین سبب شده تا گونه های مختلف برنج در ایران قابل کشت باشند. با این حال، این دسته های مختلف برنج، سطح و کیفیت های متفاوتی دارند و همین سبب اختلاف در قیمت برنج و البته اختلاف در پخت آن ها می شود. کیفیت برنج ایرانی برای همه زبانزد است؛ اما شما باید مطابق با ذائقه و انتظارات خود و خانوادهتان، مناسبترین برنج را انتخاب کنید. در ادامه در مورد برنج ایرانی بیشتر توضیح خواهیم داد.
تاریخچه و زیستگاه برنج ایرانی
برخی مورخین نیز سابقه تاریخی برنج ایرانی را به اواخر دوره ساسانیان نسبت می دهند، و عده ای از تاریخ نگاران عقیده دارند که برای اولین بار برنج در دوران سلطنت انوشیروان به عنوان هدیه ای از هندوستان به ایران آورده می شود.
هدیه ای که با استقبال حاکمان وقت و البته ذائقه مردم همراه شد و از آن روز تا کنون به عنوان جزئی از سفره ایرانیان شناخته می شود. بیشترین کشت برنج ایرانی در کشور در استان های گیلان و مازندران انجام می شود به نحوی که نزدیک به هشتاد درصد تولید برنج کشور در این دو استان انجام می شود.
مشخصات زراعی برنج ایرانی
برنج گیاهی یک ساله، علفی و ساقه آن همانند گندم بند بند و توخالی و دارای ۸ تا ۱۲ گره و در طول ساقه می باشد. در ایران تولید برنج به دو شیوه کشت نشانی و کشت مستقیم صورت می پذیرد.
روش اول در تمامی استان هایی که در آن سال آبی مجاز به کشت برنج هستند انجام می شود. اما روش دوم تنها در استان های جنوبی ایران مخصوصا خوزستان رواج دارد. شیوه انجام کار بدین نحو است که پس از دوره اولیه رشد گیاه، هنگامی که اندازه نشاء به ۲۵ سانتیمتر رسید، آن را به زمین اصلی منتقل می کنند و گیاه ادامه رشد خود را در مکان جدید ادامه می دهد.
نحوه تولید برنج ایرانی چگونه است؟
کشاورزان بذر برنج مورد نظر را که معمولا از سال قبل نگهداری کرده اند را خیس کرده و عملیات جوانه زدن را انجان می دهند. سپس جوانه را به خزانه تبدیل می کنند. خزانه آماده کاشت را به وسیله نیروهای انسانی و یا دستگاه های مخصوص، در زمین های شخم زده نشا می کنند. آبیاری منظم و استفاده از کودهای بخصوص نقش اصلی در رشد خزانه ها دارد.
بعد از حدود ۱ ماه نیم برنج آماده برداشت را به وسیله افراد کار بلد و یا دستگاه های دروگر از مزرعه خارج مینمایند. شلتوک برنج حاصل از خوشه ها را به کارخانه های برنجکوبی انتقال می دهند. طی مراحل سایش جو به برنج سفید تبدیل، بسته بندی و کاملا ارگانیک روانه بازار می گردد.
به طور متوسط در هشت سال گذشته سالیانه ۲ میلیون و ۲۰۰هزار تن برنج در کشور برداشت میشود. مصرف سرانه برنج در ایران به ۳میلیون و ۲۰۰ هزار تن میرسد که از این مقدار حدود یک میلیون تن برنج وارد کشور می شود.
انواع برنج ایرانی:
برنج ایرانی در شمال کشور در استان های گیلان، مازندران و بخشی از استان گلستان کشت می شود . از انواع برنج ایرانی میتوان به برنج هاشمی ، صدری (دم سیاه، دم زرد، دم قرمز )، طارم، علی کاظمی و برنج پر محصول ( شیرودی، فجر، خزر و..) نام برد که در زیر به اختصار توضیح می دهیم.
برنج هاشمی : برنج هاشمی به وسیله فردی بنام یوسف هاشمی در روستایی در اطراف خمام در سال ۱۳۶۴ کشف شد. این برنج در سال ۱۳۷۰ به تولید انبوه رسید نام آن برگرفته از نام آقای هاشمی است. برنج هاشمی به دو نوع گرم و سرد نیز تقسیم می شود.
گونه گرم این برنج ساقه کلفت تری نسبت به گونه گرم آن دارد و به همین دلیل کرم ساقه خوار نمیتواند به آن نفوذ کند و به سم پاشی نیازی ندارد این مورد سبب میشود در بیشتر مزرعه ها به صورت ارگانیک کشت گردد. انواع برنج هاشمی در یک زمان کشت میشود ولی برداشت گونه سرد ده روز دیرتر از گونه گرم است. شکل ظاهری این دو نوع برنج تفاوتی ندارد ولی نوع سرد آن از نظر مزه و پخت بهتر از نوع گرم آن است.
برنج صدری : ارقام صدری از بهترین و مرغوبترین ارقام کیفی برنج بومی یا محلی کشور بوده که در استان گیلان کشت می گردد. این ارقام دارای طول زیاد و عرض کم، ظاهری کشیده، جنس گچی و رنگی سفید متمایل به کرم می باشند. همینطور از نظر عطر، طعم و پخت بسیار عالی می باشند و در آزمون مالش بین دو کف دست، چربی بخوبی قابل لمس می باشد.
در حال حاضر نوع دم زرد و دم قرمز آن به دلیل بهره برداری پایین نسبت به نوع دم سیاه کم تر کشت می شود. برنج صدری دم سیاه گیلان کشت بعد از پخت قد و عطر و طعم بسیار عالی دارد و مخصوص مشتریان سخت پسند است.
برنج طارم : نام برنج طارم برگرفته از یک محل در استان زنجان است که از قدیم این برنج به صورت انبوه در آن جا کشت می شد. در حال حاضر این برنج در استان گیلان و مازندران نیز کشت می شود. برنج طارم همانند برنج هاشمی به دو گونه گرم و سرد تقسیم می شود . به نوع زودرس آن گرم و دیر رس آن سرد گویند.
شکل ظاهری طارم نسبت به نوع صدری کمی کوتاه و چاقتر، جنس گچی، دارای رنگ سفید متمایل به کرم است. عطر و طعم بی نظیر آن باعث شده طرفداران زیادی را جذب خود نماید.
برنج علی کاظمی : برنج علی کاظمی در سال ۱۳۶۰ توسط فردی بنام آقای علی کاظمی از روستایی در فومن کشف شد و طی هفت سال به تولید انبوه رسید. این برنج عطر و طعم خوب و نسبت به برنج صدری و هاشمی قد کوتاه تری دارد و چون ریشه آن از برنج بینام گرفته شده است مانند برنج پر محصول ممکن است ظاهر دلچسبی نداشته باشد ولی پخت خوب آن ضعفش را جبران نموده است.
برنج های پر محصول : برنج های پر محصول به برنجی گفته می شود که طی مراحلی اصلاح نژاد شده است و بعد از کشت معمولا نسبت به برنج های دیگر چند برابر برداشت می شود و از کیفیت پایین تری برخوردار هستند. برنج های ایرانی پر محصول شامل:
1- برنج فجر : برنج فجر، بهترین برنج بین برنجهای ارزان ایرانی است و قیمت برنج فجر به ازای هر کیلو ۱۷۰۰۰ تومان عرضه میگردد. برنج فجر مازندران درکام، کشت اول شالیزارهای استان مازندران در سال ۹۸ است. رنگ برنج فجر با سایر برنجها متفاوت بوده و دانههای شیشهای رنگی دارد. برنج فجر به نسبت قیمتش از کیفیت بالایی برخوردار است و به همین دلیل، انتخاب بسیار خوبی برای رستورانهاست. ضمنا پس از پخت نیز سفت و خشک نمیشود.
2- برنج شیرودی : این نوع برنج از سال ۱۳۷۵ در استان مازندران کشت میشود. برنج شیرودی از نظر ظاهری کمی به برنج هاشمی شباهت دارد ولی به هیچ وجه عطر و طعم برنج هاشمی را ندارد. کیفیت پخت آن در حد مطلوب است و نسبت به سایر اقلام پخت راحت تری دارد.
3- برنج خزر : برنج خزر از جمله ارقام پر محصول برنج است که از تغییر ژنتیکی برنج های ایرانی به دست آورده شده است. این برنج از لحاظ ظاهری بسیار شبیه به برنج های صدری بوده و قیمت بسیار پایین تر آن موجب شده مشتریان زیادی را جذب کند. اما پخت با کیفیت پایین آن یکی از ضعف های اساسی این برنج است.
بهترین برنج ایرانی کدام است؟
بهترین برنج ایرانی چه از نظر عطر، طعم، سبکی و طول دانه بی شک برنج صدری دم سیاه است. بعد از برنج صدری، برنج هاشمی در رده دوم قرار دارد که دارای عطر و طعم بسیار مطلوب و طول دانه های هم بلند است اما نه به اندازه برنج صدری. پس اگر برنجی می خواهید که علاوه بر سایر ویژگی ها طول دانه ی بسیار بلندی داشته باشد می توانید از برنج صدری استفاده کنید.
کیفیت برنج ایرانی به چه چیزی بستگی دارد؟
کیفیت برنج های ایرانی به نوع آن مربوط می شود. بهترین و با کیفیت ترین برنج اصیل ایرانی می توان به برنج هاشمی و برنج صدری دم سیاه اشاره نمود. عطر، طعم و پخت بی نظیر از دلایل اصلی جذب مشتری و پرطرفدار بودن آنها محسوب می گردد.
5 روش موثر تشخیص برنج مرغوب ایرانی چیست؟
از آن جایی انواع متفاوت برنج از لحاظ ظاهری شباهت فراوانی به یکدیگر دارند، تشخیص و تمایز برنج مرغوب از نمونه های با کیفیت پایین تر، عملا امری دشوار است که از عهده هر فردی بر نمی آید. به همین خاطر قصد داریم برخی از مهم ترین شاخصه های شناخت برنج مرغوب را معرفی کنیم تا خوانندگان این مقاله با اطمینان و آسودگی بیشتری اقدام به خرید برنج نمایند.
- میزان عطر، بو و طعم برنج
- میزان چربی برنج
- ضریب رعنایی یا نسبت طول به عرض دانه برنج
- مشخصات ظاهری مانند جنس و شکل دانه
- کیفیت و چگونگی پخت
جایگاه انواع برنج ایرانی در بین انواع برنج های دنیا
برنج ایرانی محصولی است که به دلیل عطر و طعم عالی آن در سرتاسر دنیا شناخته شده است و از دیگر برنج های دنیا متمایز است. همچنین ایران به عنوان یکی از ده تولیدکننده برنج در دنیا، بهترین برنج را از لحاظ کیفیت بهداشتی تولید می کند.
برنج ایرانی و خارجی چه تفاوتی دارد؟
برنج ایرانی محصولی است که در رقم های مختلفی تولید می شود. ایرانی ها رقم های اصیل و باکیفیت برنج را از قرن ها قبل شناسایی کرده و مورد کشت قرار می دهند و عطر و طعم عالی از شاخصه های برنج های ایرانی است. همچنین بر طبق اعلام سازمان های بین المللی برنج های ایرانی در زمره سالم ترین برنج های دنیا هستند. به همین دلیل این محصول کیفیت عطری، طعمی و سلامت بالاتری نسبت به برنج خارجی دارد.
راهنمای نگهداری از انواع برنج ایرانی
برنج ایرانی محصولی است که اگر در شرایط مساعد نگهداری شود تا مدت ها کیفیت اولیه خود را خواهد داشت. برنج بهتر است در درون کیسه های نخی و به دور از نور آفتاب، و در اصطلاح در شرایط خنک و به دور از رطوبت نگهداری شود. اگر از ظروف شیشه ای یا پلاستیکی برای نگهداری برنج استفاده می کنید این کار را برای مدت طولانی انجام ندهید و از خشک بودن آنها قبل از ریختن برنج اطمینان حاصل کنید. همچنین برای نگهداری طولانی مدت برنج می توانید از دانه سیر کامل و یا زردچوبه در بین برنج ها استفاده کنید. اینکار باعث جلوگیری از رشد حشرات می شود.
طرز پخت برنج ایرانی:
اولین نکته در پخت برنج مرغوبیت برنج است. هرچه مرغوبیت و کیفیت برنج بهتر باشد مسلما پخت مطلوب تری دارد . برنج ایرانی تازه باید بعد از گذشت حداقل ۴ ماه پخت شود تا از کیفیت اصلی خود در پخت رونمایی کند.
مورد دیگر آنکه تا حد امکان از برنج کهنه استفاده نمایید زیرا نسبت به برنج تازه قد و پخت خیلی بهتری دارد. پخت برنج در کشور ما به دو روش آبکش و کته مرسوم است. البته افرادی هستند که برای پخت برنج از پلوپز و مایکرویو هم استفاده می کنند.
برنج ایرانی مرغوب را از کجا بخریم؟
با توجه به اینکه دلالان این حرفه بسیار زیاد شده اند و برای افزایش فروش برنج مرغوب و با کیفیت را با نمونه پایین تر ترکیب می کنند و قیمت برنج را پایین تر می فروشند. با این اوصاف ما به شما پیشنهاد می کنیم که خرید برنج خود را از برنج آرتا رحیمی انجام دهید که تمامی محصولات آن با کیفیت و مرغوب می باشد و با استاندارد های لازمه تولید و بسته بندی می شود.
فرآیند خرید برنج در فروشگاه اینترنتی برنج ایرانی، به دو صورت انجام می شود:
روش اول: خرید آنلاین برنج از فروشگاه اینترنتی و پرداخت آنلاین هزینه ی آن (بعد از تکمیل فرآیند خرید، کارشناسان آرتا رحیمی در سریعترین زمان، برنج شما را به آدرس درج شده در هنگام خرید، ارسال می نمایند.)
روش دوم: خرید به صورت ثبت سفارش: عموماً این روش برای خرید های بالای 500 کیلوگرم استفاده می شود، چرا که حجم خرید بسیار بالا می باشد و برای امور تجاری مورد بهره برداری قرار می گیرد، لذا به همین منظور، می توانید خرید برنج مورد نیاز را از طریق فرم ثبت سفارش خرید برنج، تکمیل نمایید تا کارشناسان ما، در اسرع وقت، فرآیند ثبت سفارش شما را پیگیری نمایند.)