كاشت ،داشت،برداشت برنج شيرودي: دستورالعمل کامل کاشت برنج شیرودی . مراحل کاشت، داشت و برداشت برنج شیرودی پس از آزمایش ها و ارزیابی های بسیار بدست آمده اند. بنابراین لازم است کشاورزانی که قصد دارند این رقم برنج را کشت دهند بر طبق این دستورالعمل ها که وزرات جهاد کشاورزی منتشر کرده است، عمل کنند.
1- مرحله شخم زدن:
شخم اول: اوایل زمستان و در جهت شمال به جنوب
شخم دوم: اوایل اردیبهشت ماه و ۱۵-۲۰ روز قبل از نشاء کاری عمود بر شخم اول
شخم سوم: ۲۰-۲۲ اردیبهشت ماه، ۱-۲ روز قبل از نشاء کاری
2- آماده سازی بذر برنج شیرودی:
بذرها را با آب و نمک شست و شو دهید.
بذرهای سالم را جمع آوری کنید و ۳-۴ بار آنها را با آب معمولی بشویید تا عاری از نمک شوند.
بذرها را در داخل محلول قارچ کش تیرام یا بنومیل به مقدار ۶۰-۸۰ گرم در ۲۰ لیتر آب و به مدت ۱۲-۲۴ ساعت قرار دهید و هر چند ساعت محلول را بهم بزنید. (اگر از محلول قارچ کش استفاده نمی کنید، بذرها را به مدت ۲۴-۴۸ ساعت در آب معمولی قرار دهید)
بذرها را از آب خارج کرده و در مکانی گرم و بدون جریان هوا قرار دهید و روزی ۳-۴ بار آنها را آبیاری کرده تا جوانه بزنند.(جوانه ها باید ۳-۵ میلی متری باشند)
3- آماده سازی خزانه و نشاء برنج شیرودی:
خزانه را به حالت جوی و پشته ای بسازید (پشته ها معمولا با عرض ۱٫۵ سانتی متر، طول ۱۵ متر و ارتفاع ۵ سانت متر از سطح خاک جوی تهیه می شوند).
پشته ها را با مخلوط کردن مقداری کود اوره با خاک کود دهی کرده و با ماله صاف کنید و به مدت ۱۲-۲۴ ساعت به آن استراحت بدهید.
در هر متر مربع از پشته ۳۰۰ گرم بذر جوانه دار شده برنج شیرودی را بریزید و با ماله آنها را به خاک بچسبانید.
۲۰-۲۵ روز بعد بذرها تبدیل به نشاء شده و آماده مرحله نشاء کاری می شوند.
توجه کنید اگر از پوشش نایلونی برای هوادهی بهتر بذرها استفاده کردید حتما ۱ هفته قبل از برداشت نشاء پوشش را بردارید تا نشاء ها به محیط بیرون عادت کنند.
4- نشاء کاری:
نشاء کاری برنج شیرودی را معمولا در تاریخ ۲۰-۲۵ اردیبهشت ماه آغاز می کنند.
تعداد نشاء در هر کپه ۳-۵ عدد و فاصله مناسب برای کاشت نشاء ۳۰×۱۲ سانتی متر با ماشین نشاء کاری در جهت شرقی – غربی باشد.
عمق آبیاری در ابتدای رشد نهایتا ۳-۴ سانتی متر و در ادامه می تواند به ۵-۷ سانتی متر نیز برسد.
5- خشکی دادن:
۲۵ روز بعد از نشاء کاری باید آبیاری را تا حد ترک جزیی قطع کنید. این امر موجب کاهش مواد سمی و بهبود تهیه خاک می شود.
۴۵ روز بعد از نشاء کاری نیز این عمل را تکرار کنید.
6- مبارزه با علف های هرز و آفات:
برای حذف علف های هرز ۱۵ و ۳۰ روز پس از نشاء کاری با روش وجین دستی، علف کش و یا دستگاه های مکانیکی می توانید اقدام کنید.
برای مبارزه با کرم ساقه خوار برنج از روش مبارزه فیزولوژیک (زنبور تریکو گراما) یا سم ساقه خوار(دیازینون) استفاده کنید.
رقم برنج شیرودی به بیماری بلاست مقاوم می باشد و نیازی به استفاده سم در این موارد ندارد.
7- برداشت:
زمان صحیح برداشت زمانی است که ۹۰-۹۵ درصد خوشه ها رسیده باشند.
توجه داشته باشید که که ۱۵ روز قبل و بعد از ظهور خوشه نباید آبیاری را قطع نمایید. به دلیل آنکه در این زمان برنج شدیدا به آب نیاز دارد.
معمولا در اواخر مرداد ماه یا اوایل شهریور اقدام به برداشت این برنج می کنند.
چون زمان کاشت برنج شیرودی تقریبا طولانی است کشاورزانی که این برنج را می کارند نمی توانند در زمین خود برنج کشت دوم بکارند.